Tweede Blog Toer voor ALS

17-10-2019 | 13:25

Toer voor ALS een groot, warm en zonnig succes!

Het is luidruchtig wakker worden zondag 13 oktober in Limburg. Het onweert en het regent en niet te zuinig.

Gelukkig is het nog vroeg.. Het projectteam, de organisatie, aangevuld met 90 vrijwilligers vertrekt om 5.00 hr richting het event terrein bij Dolmans Landscaping Group, waar we te gast mogen zijn. De eerst koffie wordt gezet, de info-balie in gereedheid gebracht en de regen kiest ervoor om te vertrekken als het licht wordt. Een enkel kort buitje blijft nog getuige van de eerste startmomenten die editie 1 van Toer voor ALS kent. Om 8.00 hr vertrekt er een grote groep  deelnemers die een dag vullend programma voor de boeg heeft, al wandelend en fietsend. Onder luid applaus vertrekken zij. In latere starts worden zij gevolgd door onder andere de fanatieke hardlopers. Langzaam komt het er meer leven in de brouwerij en is de sfeer opbouw naar de massastart voelbaar, onder het genot van muziek en de warme stemgeluiden van Ton de Kort, de speaker.

Het is een warm weerzien voor teams en familie die in eerder edities van Tour du ALS aanwezig waren en nu, met de Nederlandse editie, terugkeren om sfeer te proeven, herinneringen te delen en hun helden te eren.

Bij de Toer voor ALS zijn enorm veel "nieuwe deelnemers" aanwezig samen met hun familie en vrienden. Zij moeten zich misschien nog wat onwennig oriënteren, maar ook zij zullen snel deelgenoot gemaakt worden in het Toer voor ALS familiegevoel. En wel door “Tourtje”, onze vriendelijke mascotte. Ongezien arriveren kan onmogelijk als je met een eigen bus met 32 man aankomt. Anderen zijn aanwezig met 21 man en zo zijn er veel meer grote teams aanwezig. Herkenbaar aan eigen gecreëerde tenues, met namen van de helden die zij eren, met foto of naam. Imposant om te zien hoe iedereen zo zijn eigen missie uitstraalt met een eigen identiteit. En zo op een persoonlijke manier het gemeenschappelijke doel kracht bij zet! Vlak voor de massastart arriveren de hoofdgasten, de helden van Toer voor ALS, de ALS patiënten. Met hun aanwezigheid is het doel van Toer voor ALS onmiskenbaar duidelijk gemaakt. Voor nu, om hun welzijn te vergroten en voor de toekomst, om deze genadeloze ziekte ALS de wereld uit te trappen!

Als het startschot klinkt, na bemoedigende woorden van de wethouder van Bunde, is editie 1 echt een feit! Iedereen gaat, aangemoedigd door familie en vrienden, op weg voor hun persoonlijke route. Een bont gezelschap, waarbij de kleur oranje toch wel dominant aanwezig is, vult de straten van Bunde / Meerssen. Waarna het gezelschap zich langzaam verspreid op de verschillende routes, gemarkeerd door duidelijk aanwezig gekleurde pijlen!

Onderweg wordt er gelachen, gepraat, gezongen en worden herinneringen opgehaald. Inmiddels komt het zonnetje regelmatig kijken, wat in het bijzonder op de wandelroute door het bos, prachtige plaatsjes geeft. De omgeving is glooiend en geeft ook prachtige uitzichten over de gele velden, de gekleurde bomen en groene dalen, met beekjes en bruggetjes. Voor de fietsers is het waken voor de natte wegen. Gelukkig beseft iedereen dat het geen wedstrijd is en past zijn snelheid aan waardoor valpartijen voorkomen worden. En hebben de vrijwilligers van het Rode Kruis vooral een verzorgde taak vandaag. Het water vloeit rijkelijk, het is namelijk flink warm op deze herfstdag.

Wanneer de eerste deelnemers op het start en finish terrein terug keren, is het feest daar al begonnen. Met gezellige muziek door een lokale salsa-band en een DJ. En inmiddels vrienden van Tour du ALS (en nu ook Toer voor ALS), het muzikale entertainment duo Remon & Toon. Onder het genot van een hapje en dranken worden deelnemers binnengehaald. Teams van patiënten met ALS, worden letterlijk, extra in het zonnetje gezet!  

Als dan de voorlopige eindstand bekend gemaakt wordt volgt er een oorverdovend applaus en gejoel: 140.00 euro! Schitterend! En er kan nog gedoneerd worden tot 31 oktober!

De ontlading van de dag vol sportieve en persoonlijke prestaties, een prachtige opbrengst en een warme sfeer, eindigt in een gezellig feest. Als om 22.00 hr het terrein van Dolmans weer in gereedheid is gebracht voor een normale werkdag op maandag en we met de logistieke karavaan huiswaarts gaan, realiseren we hoe uniek deze dag was!

Dankzij iedereen die betrokken is geweest bij Toer voor ALS is editie 1 een succes geworden!

Op naar editie 2 in 2020? Laten we eerst nog even nagenieten van deze bijzondere geslaagde dag! Dank!

 - Suzan Harmsen