“Met ALS zijn er geen tweede kansen”

17-11-2020 | 10:54

Mari Durieux heeft na een schouderblessure zijn passie voor drummen omgezet in een passie voor hardlopen. Minimaal drie keer per week rent hij door de bossen en over velden, het liefst samen met anderen. De Brabantse gezelligheid is hem niet vreemd. Tijdens de Toer voor ALS stelde hij zijn kilometers in het teken van de strijd tegen ALS.

 

De reden om mee te doen aan de Toer voor ALS is ingegeven door de zanger van de laatste band waarin Mari speelde, Anton Minkels. Anton had al vele malen de Mont Ventoux getrotseerd om niet alleen aandacht te vragen voor de verschrikkelijke ziekte ALS, maar vooral ook geld op te halen voor het vinden van een medicijn. Tijdens repetities met de band vertelde Anton regelmatig over ontmoetingen die hij had met ALS-patiënten. Ook Mari besloot zich in te zetten voor dit goede doel.

Dat deden ze niet alleen door sportieve meters te maken. Ze maakten ook muziek. Zo hebben Mari en Anton met hun band een benefietconcert georganiseerd voor ALS, waarbij lokale artiesten optraden. Het was voor Mari de eerste ervaring om zelf ook echt iets bij te kunnen dragen aan de strijd tegen deze ziekte waar we nog zo weinig over weten.

Fotograaf: Andy Astfalck 

Ondertussen zijn we vele jaren en kilometers verder, en ook tijdens de Toer voor ALS zetten Mari zich in. “ALS is echt een onmenselijke ziekte. Er zijn natuurlijk meer vreselijke ziektes, maar ALS is echt gemeen. Je bent jezelf er volledig van bewust hoe je spieren het gewoon opgeven”, vertelt Mari.

“Ik heb jaren geleden moeten stoppen met drummen door een schouderoperatie. Ik was daar erg verdrietig over, maar realiseerde me ook dat ik nog zoveel andere dingen kan. Ik vond een andere uitlaatklep, waar ik veel plezier aan beleef: hardlopen. Met ALS zijn er geen tweede kansen.”

 

Steun de strijd tegen ALS en sponsor Mari voor zijn inzet!