Terugluistertips: memorabele interviews over de strijd tegen ALS

13-11-2020 | 16:17

De afgelopen vier weken hebben we veel bijzondere mensen aan het woord gelaten over hun strijd tegen ALS. We spraken met ALS-patiënten, hun naasten, deelnemers van de Toer voor ALS, sponsoren en onderzoekers. Alle interviews werden uitgezonden door onze mediapartner ALLsportsradio en zijn uiteraard terug te beluisteren.

ALLsportsradio hostte zowel de aftrap van de Toer voor ALS, als de finish. De gesprekken met ALS-patiënten en hun directe omgeving waren bijzonder indrukwekkend en hebben luisteraard niet onberoerd gelaten. Ook de radiomakers moesten af en toe even slikken bij het aanhoren van de persoonlijke verhalen over verlies en afscheid nemen.

We voelden mee met de pijn, de angst en zorgen over de toekomst van patiënten en hun naasten. Maar bewonderden ook de kracht en het doorzettingsvermogen van mensen die niet willen opgeven. Het enige dat we kunnen is hen steunen, en nog harder strijden voor het vinden van een medicijn tegen deze verschrikkelijke ziekte.

Enkele memorabele interviews uitgelicht:

“Voor mijn schoonvader kwam een oplossing te laat”
Guido fietste tijdens de Toer voor ALS 1500 kilometer en haalde ruim 6.500 euro op voor de strijd tegen ALS. Hij finishte samen met zijn vriendin Vivian op zondag 8 november voor de deur van de studio van ALLsportsradio in Hilversum en vertelde in uitzending over zijn motivatie om mee te doen aan dit sportieve event. Beluister het interview met Guido en Vivian hier terug.

“Ondanks mijn ziekte blijf ik een positief mens”
Henk Lunsing fietste samen met zijn vrouw Truus, zoon Marijn en vele vrienden de Toer voor ALS. Henk kreeg in 2011 de diagnose PLS, maar daar ging een lange onzekere periode aan vooraf. Bij ALLsportsradio vertellen Henk en Truus over deze moeilijke periode in hun leven en hoe ze met de nodige aanpassingen er het beste van proberen te maken. Luister het interview hier terug. 

“Het woord ‘genadeloos’ kreeg pas écht betekenis toen we ALS van dichtbij meemaakten”
Het schoonzusje van Inja Veltmaat heeft ALS. Ze vertelde bij ALLsportsradio over de veel te snelle aftakeling die Dania heeft moeten meemaken, waarbij elke dag een verdere achteruitgang betekende. Niemand zal onberoerd blijven bij het horen van de strijd die ze heeft geleverd, en het naderende afscheid. Het verhaal van Inja zullen velen motiveren zich in te zetten voor de strijd tegen ALS. Beluister het interview hier terug.

“Corona heeft desastreuse gevolgen voor het onderzoek”
Professor Leonard van den Berg is directeur van het ALS Centrum in het UMC Utrecht en initiatiefnemer van TRICALS. Tijdens het interview met ALLsportsradio gaf Prof. Van den Berg een update over onderzoek naar ALS, waarom er op Europees niveau wordt samengewerkt en wat de impact van corona op patiënten en onderzoek is. Luister het interview hier terug om meer informatie te krijgen over ALS.

Alle radio-interviews, de start én finish van de Toer voor ALS zijn terug te luisteren op deze pagina.

 
Sponsoren van deelnemers van de Toer voor ALS kan t/m 30 november. Steun de strijd tegen ALS!