“900 kilometer vechten tegen deze genadeloze ziekte”

22-10-2020 | 11:43

Op zondag 8 november, de finishdag van de Toer voor ALS, is het exact 900 dagen geleden dat de schoonzus van Inja Veltmaat de diagnose ALS kreeg. Samen met 14 vrienden en familieleden legt Inja de komende weken 900 km af in de strijd tegen ALS. “Ons streven om ook minimaal 900 euro op te halen hebben we met 4 duizend euro al ruim behaald. De steun van zoveel mensen doet mijn schoonzus goed”, aldus Inja.

De schoonzus van Inja kreeg in mei 2018 de vreselijke diagnose ALS. Het nieuws sloeg bij haarzelf, vrienden en familie in als een bom. “We waren heel verdrietig en voelden ons zo machteloos”, vertelt Inja. “Maar juist die machteloosheid bracht mij op het idee om geld in te zamelen voor de strijd tegen ALS. Op deze manier kunnen we tóch iets van betekenis zijn voor mijn schoonzus en haar man.” Samen met een aantal vriendinnen, bekenden en zussen doet Inja met Team ALS Donderslag Bij Heldere Hemel mee aan de Toer voor ALS.  

 

We vragen Inja om ALS te omschrijven. “Het woord genadeloos gebruiken we soms heel makkelijk. Maar als je deze ziekte van dichtbij meemaakt besef je pas écht wat het betekent. Zonder genade. Ongespaard. Harteloos. De ziekte kent geen uitweg. Je blijft aftakelen. Je hoofd denkt nog als voorheen, wil nog meedoen als voorheen, wil nog bewegen als voorheen. Maar je lijf laat je in de steek. Je raakt letterlijk opgesloten in je eigen lijf. Hoe word je morgen wakker? Wat zal er dan nog mogelijk zijn? ALS is een vreselijke ziekte.”

 

Met het Team ALS Donderslag Bij Heldere Hemel zetten Inja en haar vrienden en familieleden zich al jaren in voor de strijd tegen ALS. Ze organiseren tal van acties en doen mee aan evenementen. Door corona hadden ze al een tijd geen acties meer kunnen doen. Veel fondsenwervende evenementen zijn door de pandemie afgelast.

 

“Mijn andere schoonzusje hoorde over de Toer voor ALS – Home Edition, een unieke kans om dit jaar toch weer wat te dóén. In actie komen, zorgen dat er geld in het laatje komt voor een oplossing. We hebben het idee om mee te doen in onze actiegroep geopperd, met als resultaat inmiddels 15 teamleden. Dat zijn meer leden dan ons team aanvankelijk telde, dat komt omdat het zo makkelijk vanuit huis te doen is. Geweldig dat het zo wordt opgepakt!” vertelt Inja.

 

Voor mijn schoonzus zal een eventuele oplossing vrijwel zeker te laat komen. Maar ik maak van dichtbij mee hoe het beloop is. Hoe slopend, oneerlijk en genadeloos het is. Ik zou graag zien dat er een oplossing wordt gevonden om de ziekte in een vroeg stadium te laten stagneren. Dat zou zoveel mensen deze vreselijke lijdensweg besparen”.

 

Inja en haar vrienden en familie hebben al bijna 4 duizend euro opgehaald met hun deelname aan de Toer voor ALS, vele malen meer dan hun oorspronkelijke streefbedrag van 900 euro. Welke tips heeft Inja voor andere actievoerders?

 

“Maak behalve een actiepagina ook een facebookpagina aan. Zorg dat je hierop actief bent en wanneer je een bericht over een actie post, zorg dan dat je je enthousiasme overbrengt. Nodig al je eigen (facebook)vrienden uit voor de pagina en zorg vooral dat de pagina in de omgeving van degene met ALS gezien/geliked wordt. Vooral die laatste ‘kring’ van mensen zijn de (gulle) gevers. Zij maken de ziekte ook van dichtbij mee en willen ook wat doen met hun machteloze gevoel. Daar bied jij ze een mogelijkheid toe door acties te organiseren waar ze kunnen doneren! Schrijf vanuit je hart, dat spreekt de mensen aan. En als de spontane donaties teruglopen, zorg er dan voor dat de mensen iets terugkrijgen voor hun donatie: verkoop bijvoorbeeld cake of zelfgemaakte spulletjes.”

 

Steun het Team ALS Donderslag Bij Heldere Hemel met een donatie op de actiepagina!

 

Inja is op woensdag 4 november te gast in de uitzending van ALLsportsradio LIVE om over haar deelname aan de Toer voor ALS te vertellen. ALLsportsradio besteedt 4 weken lang elke dag aandacht aan de Toer voor ALS. Beluister hier interviews terug.