“Ik ben en blijf positief, hoe verdrietig mijn toekomst er ook uit ziet”

01-10-2020 | 09:00

Eveline doet mee aan de Toer voor ALS. Haar deelname is niet zonder reden. Tot halverwege vorig jaar was Eveline een gezonde en levenslustige vrouw die genoot van een druk sociaal leven, haar werk en jonge gezin. Dit veranderde enkele maanden geleden toen bij Eveline ALS werd vastgesteld. “Mijn man, kinderen en ik moeten met de gedachte leven dat wij niet meer zoveel tijd hebben samen.”

 

Eveline is altijd een actief persoon geweest, ze houdt van hardlopen, yoga, fietsen en erop uit gaan met de hond. Nu het hardlopen niet meer zo goed gaat heeft ze het wandelen omarmd, iets waar ze toen ze nog werkte weinig geduld voor had. “Ik ben een erg positief ingesteld persoon, en dat wil ik blijven, hoe verdrietig mijn vooruitzichten ook zijn”, aldus Eveline. 

 

“Mijn conditie ging plots achteruit”
In het najaar van 2019 merkte Eveline dat ze dingen uit haar rechterhand liet vallen, bijvoorbeeld bij het inschenken uit een volle fles. Nadat dit een paar keer achter elkaar gebeurde realiseerde ze zich dat dit niet gewoon was. Eveline is naar de huisarts gegaan, die het niet helemaal vertrouwde en haar doorstuurde naar de neuroloog. Vanaf dat moment ging het allemaal erg snel. Na een vrij kort medisch traject werd Eveline meegedeeld dat ze ALS heeft.

 

“Nu ik dit weet, verklaart het wel bepaalde dingen die ik voor de diagnose niet begreep, bijvoorbeeld dat het hardlopen enorm achteruitgegaan was. Mijn benen wilden na een paar kilometer niet meer, terwijl ik daarvoor met gemak tien kilometer liep. En als ik er echt voor trainde ook wel eens 15 kilometer of een halve marathon haalde. Ook heb ik al jaren last van spierkrampen. Je denkt op een gegeven moment: iedereen heeft wel eens wat, die spierkrampen horen bij mij”, vertelt Eveline. 

 

“ALS ontneemt mensen elk sprankje hoop”
Mensen die de diagnose ALS krijgen, wordt elk sprankje hoop ontnomen. “Er is geen medicijn, behalve het middel Riluzol dat een levensverlenging van 3 tot 6 maanden kan geven. Je wilt je ertegen verzetten, een oplossing vinden, maar je kunt niets doen. Natuurlijk zijn er tips hoe je zo goed mogelijk voor je lichaam kan zorgen, maar er wordt meteen bij gezegd dat je niet de verwachting moet hebben dat je de ziekte kunt tegenhouden. Dit betekent dat mijn man, kinderen en ik met de gedachte moeten leven dat wij niet meer zoveel tijd hebben samen. Dat is zwaar, ook al proberen we er echt het beste van te maken en niet teveel vooruit te kijken.”

 

 

100 kilometer voor ALS

“Toen ik de Toer voor ALS voorbij zag komen dacht ik, wat is er nou mooier dan dat ik zelf ga wandelen voor dit goede doel, nu ik dit nog kan?”, zegt Eveline. “Ik geniet van wandelen en heb al verschillende leuke wandelafspraken staan in de actieperiode zodat ik mijn geplande 100 kilometer niet alleen af hoef te leggen. Ik kijk er naar uit!”

 

Eveline laat weten dat de donaties binnenstromen sinds het moment dat ze haar deelname aan Toer voor ALS op Facebook wereldkundig maakte. “Het werd massaal gedeeld. Ik had nooit verwacht dat ik zo’n groot bedrag zou ophalen, echt hartverwarmend!

Steun jij Eveline met een donatie? Klik dan hier om naar haar actiepagina te gaan.